2015. december 13., vasárnap

Új évi fogadalmak

   Ha most nincs időd elolvasni vagy szeretnéd elmenteni magadnak akkor írj nekem az alkotasmania@gmail.com e-mail címre és elküldöm neked PDF formátumban az akció terv poszttal együtt.

   A legtöbben szilveszterkor szoktak kisebb - nagyobb fogadalmakat tenni a következő évre vonatkozólag. Én azonban az utóbbi években előre hoztam néhány héttel mert a szilveszteri fogadalmakat sosem tartottam be. Miért nem? Azért mert meg gondolatlanul fogadkoztam minden féle hülyeséget. Egyáltalán nem vettem figyelembe, hogy mennyire reálisak vagy mennyire nem. Többnyire nem voltak azok és valljuk be  bátran: Egy buli közepén tett ígéret mellett ritkán szoktuk elkötelezni magunkat. Valamiért nem érzünk valós ösztönzést a betartására.

   Na ezért hoztam előre néhány héttel a fogadalom tételt. Így teljesen át tudom gondolni, megfontolni, mérlegelni, hogy tényleg van-e realitása és valóban kivitelezhető-e. Így nem kerülnek fel irreális butaságok a listára. Mindig csak néhány tételt szerepeltetek. Kevesebbet könnyebb megvalósítani mint sokat és nagyobb kedvel, elszántsággal vágok bele.Nem csak néhány kulcs szót írok fel, mert később elfejthetem, hogy mit is akartam eredetileg. Hanem részletesen kifejtem mit is szeretnék. 
   A lista írást ne úgy képzeljétek el, hogy fogok egy cetlit és gyorsan felkarcolok rá néhány ígéretet. Előtte hosszasan gondolkodom rajta. Elemezgetem az ötleteket, realizálom őket. Néhány tétel lekerül róla és mások kerülnek a helyükbe míg végül teljesen ki kristályosodik, hogy mit is akarok valójában.
Mikor elkészült a végleges lista elkezdek kidolgozni hozzá egy akció tervet. Pontokba szedem a megvalósítás mikéntjét. Persze ehhez nem szabad görcsösen ragaszkodni mert bármikor jöhetnek váratlan dolgok ( és jönnek is ), amik változtatásra kényszerítenek. Ezért jó ha a kivitelezési terv rugalmas de az eredeti célt nem szabad szem elől téveszteni. Ahhoz ragaszkodni kell, különben könnyű elcsábulni és a fogadalmak meg fogadatlanul maradnak.
   Még egy fontos dolog! A fogadalmakat és ha lehet a kivitelezési tervet is vesd papírra. Nem csak azért mert így fontosabbnak érezzük a betartását mintha csak szóban fogalmaznánk meg. Hanem azért is mert így bármikor elő tudod venni, hogy emlékeztesd magad az eredeti célra és megnézd mi a következő lépés.          Meglásd ha követed a fentebb leírtakat sokkal könnyebben fogod betartani a fogadalmakat. Ami kellemes elégedettséggel tölt majd el.
   Most már tudod, hogy lesznek a fogadalmaid megvalósíthatóak. Fogj egy papírt, ceruzát és kezd el össze állítani a listád. Amíg ötletelsz addig megmutatom az enyémet:

1. Komolyan venni a blogolást és rendszeresen dolgozni rajta.
    A havi blog témákat hetekre bontani.
  - a hónap első hetében termék tutorial
  - a hónap második hetében könyv/újság ajánló
  - a harmadik hetében cég/vállalkozás/program/szoftver/szolgáltatás ajánló
  - a negyedik hetében a hónap aktuális témáinak a kitárgyalása
  ( ez a lista még képlékeny a sorrend változhat )
2. Minden hónapban elolvasni egy könyvet és mindegyikből legalább egy dolgot tanulni.
3. Valamilyen sportot vagy mozgást bevezetni a mindennapjaimba. 
    ( talán ez lesz a legnehezebb, sosem szerettem sportolni )
4. Több minőségi időt tölteni a családommal. Kevesebb munka és több velük töltött idő.

   Nos ez az én listám. Te is írd meg a tiéd és oszd meg velünk. Valósítsuk meg őket együtt. Közösen könnyebb.
A kivitelezési tervhez a fogadalom: akció terv  című posztban találsz segítséget.
   Szórakoztató ötletelést kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ugrás a lap tetejére