2015. március 26., csütörtök

Kézzel készült vagy kézműves?



Nem, nem ugyan az a kettő.
Való igaz, hogy minden kézműves termék kézzel készül de ez még nem jelenti azt, hogy minden kézzel készült termék jogosult viselni a kézműves jelzőt. 
   Kifejtem miért;
Ahhoz, hogy egy termék joggal viselhesse a kézműves megnevezést több kritériumnak is meg kell felelnie.
   
1. Igen, az első az, hogy a termék előállítás teljes folyamatát kézzel kell végezni.
 Na nem feltétlen puszta kézzel. Igénybe lehet venni hozzá kézi szerszámokat:  vésőt, fűrészt, kalapácsot, varrógépet de még kisebb barkács gépeket is. pl.: Ha valaki kézi irányítású kisgéppel gravírozza az üveget, az attól még lehet kézműves termék. Ha viszont lézerrel gravírozza bele akkor már a gép dolgozik helyette. Még akkor is ha az adatokat Ő viszi be a gépbe. Így az nem nevezhető kézműves terméknek. 

  2. Egyediség.
 Talán ez a kézművesség legfőbb kritériuma, mert ez adja az egésznek a lelkét. A kézműves termék legmeghatározóbb tulajdonsága, hogy egyedül álló. Úgy is mondhatnánk, hogy nincs párja. Nem létezik olyan, hogy kézműves sorozat gyártás. Minden termék más és más. Mindegyik magán viseli az alkotó kézjegyét. Ahogyan a festmény a festőjét vagy a szobor a szobrászét. Nem lehet két pontosan egyforma alkotást készíteni. Amikor kézműves terméket vásárolsz biztos lehetsz benne, hogy egyedit veszel. Nem fog veled ugyan olyan szembe jönni az utcán. 

  3. Minőség.
 A kézműves szerelemből alkot. Minden egyes termékébe bele teszi a szívét és a lelkét. Gondosan választ alapanyagot és precízen dolgozik, oda figyelve minden apró részletre, hogy sokáig örömöd legyen a termékben.
  
 4. Szakértelem. 
Kézműves terméket nem lehet minden féle tudás és hozzá értés nélkül készíteni. A kézművesek rengeteg időt és energiát szánnak a tanulásra. Folyamatosan képzik magukat és törekednek a fejlődésre, hogy egyre jobb és jobb termékeket tudjanak készíteni. Specializálódnak az adott területre, szakértőjévé válnak. Evvel is biztosítva, hogy  minőséget kapj a pénzedért.

Most már tudod mitől kézműves a kézműves. Ne hagyd magad becsapni a kézművesnek látszó termékekkel. Figyelj oda mire költöd a pénzed és válasz megfontoltan!
 

2 megjegyzés:

Ugrás a lap tetejére