2015. április 24., péntek

szárazecsetelés avagy gyertyatartó születik

Számomra érthetetlen okokból a száraz ecsetelés sokak számára mumus. Most bemutatom milyen egyszerű is ez a technika, egy szív alakú rózsás gyertya tartó segítségével.
Szükséges eszközök:
- gyertya tartó
- festék (én pentartot használok de nyugodtan használhatsz bármilyen más festéket is)
- ecset / szivacs
- papír törlő
- lakk
Először tisztogasd meg a festendő felületet. Mikor megszáradt jöhet az alap szín felvitele. Én az egyenetlen felület miatt szivacs ecsetet használok. Amit egy közönséges mosogató szivacsból vágtam le. Ezt fogom be egy csipeszbe és kezdődhet a móka.:




Az alja ugyan nem fog látszani a gyertya tartónak de ha igazán szép, igényes munkát szeretnél. Akkor a felső rész száradása után, fesd le az alját is az alap színnel.
Amikor az is megszáradt jöhet a szépítés.
Tépj le egy darabot a papír törlőből, vedd elő a másik színt és az ecsetet. Ez nem egy ecset kímélő technika, lehetőleg ne a legjobb ecsetedet használd hozzá. Tökéletesen megteszi egy régi megviselt ecset is.




Akkor se ess kétségbe ha nincs otthon beáldozható ecseted. A boltba sem kell rohannod. Vágj le még egy darabot a mosogató szivacsból és hajrá. Fontos, hogy a szivacs száraz legyen különben felhabzik a festék és a végeredmény nem lesz szép. Ügyelj még arra is, hogy festés közben csak a " kiálló " részeket kell festeni. Ne nyomd rá a szivacsot, csak óvatosan érintsd. Nem baj ha elsőre nem sikerül. Gyakorolj türelmesen és rá fogsz érezni.




Most már tényleg nincs más hátra mint egy vékony lakk réteggel fixálni a festéket. A legegyszerűbb ha lakk spray-vel lefújod. Nekem most nincs itthon ezért az ecsettel lakkozást fogom megmutatni. Az egyenetlen felületen a lakk előszeretettel habzik, de a buborékok nem maradhatnak a felületen. Az ecsettel amennyire csak lehet vissza kell őket szedni. Az ecsetből pedig a papír törlőn ki kell húzni. Nem kell félni nem bonyolult. Menni fog, csak próbáld meg.




Gratulálok készen is van. Látod nem is volt olyan nehéz. Most már te is bátran használhatod a száraz ecsetelés technikáján egy-egy felület rész kiemeléséhez.
pl. likőrös üvegen vagy serpenyő szélén:



Sikeres próbálkozást kívánok!
Kérdezz bátran és mutasd meg a munkáidat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ugrás a lap tetejére